Výprava do Říše loutek

Když se v roce 2013 ozval pan Ing. Jan Novák, že se UNIMA (Union Internationate de la Marionette, je mezinárodní nevládní organizace přidružená k UNESCO sdružující lidi z celého světa, kteří přispívají k rozvoji loutkářského umění) ve spolupráci SALu (Sdružení amatérských loutkářů) rozhodli sepsat Almanach, který bude mapovat loutkářské soubory staré minimálně padesát let, které jsou stále aktivní, byli jsme mile překvapeni. Panu Ing. Novákovi jsme poskytli veškeré informace o historii našeho souboru, které bylo možné najít.

Téměř po 5 letech psaní byl Almanach vydán a v pátek 18. 11. 2016 se uskutečnilo slavnostní pokřtění této knihy. Všechny soubory obsažené v knize dostali pozvánky na tuto slavnost, která se konala v Praze v Říši loutek. Účast předčila očekávání pořadatelů. Začátkem byla představena UNIMA a její aktivity, kterým se věnuje. Jako zahájení večera se konaly čtyři krátká představení loutkových souborů, a to Říše loutek, V Boudě Plzeň, Jiskra Praha a Maminy Jaroměř. Všechna čtyři představení byly velmi povedená. Měli jsme možnost poznat jiné přístupy k vodění loutek a načerpat tak inspiraci k naší další práci.

Této akce se zúčastnily čtyři naše členky včetně principálky. Jeden výtisk uvedeného Almanachu s názvem Fenomén českého loutkářství dostal každý soubor zdarma. Také jsme  měly možnost prozkoumat celé zákulisí loutkového divadla Říše loutek a seznámit se s představiteli ostatních loutkohereckých souborů. Nahlédli jsme tak do světa loutkoherecké komunity a snad se stali i její součástí.