Sezóna 2018/2019 v loutkovém divadle

Letošní sezóna loutkového divadla začala netradičně již v září, a to na velkém sále Jupiter clubu, kde jsme odehráli pohádku Adámek mezi broučky. Během ní se opět děti mohly podívat na loutkoherce přímo v akci. Velké jeviště pohádce velmi prospělo a představení se dětem moc líbilo. Od října do března jsme odehráli již tradičně na malém sále Jupiter clubu 12 představení šesti různých pohádek – Kašpárek a vodník, Kašpárkovo pometlo zametlo, Honza hledá Kašpárka, Jiřík a drak, Vlk, koza a kůzlátka, Kašpárek a strašný drak Buchtorád. V březnu jsme v dopoledních hodinách odehráli pohádku Adámek mezi broučky, také pro mateřské školy z Velkého Meziříčí. Děti byly velmi hodné a krásně spolupracovaly. A podle ohlasů si z pohádky vzaly i nějaké to ponaučení. Březen jsme měli celkově velmi nabitý loutkovým divadlem. O víkendu 23. až 24.3.2019 probíhal v Třebíči loutkový festival „Třebíčské loutkářské jaro“. Po velkém rozhodování jsme se letos rozhodli také zúčastnit. Celkově v Třebíči odehrálo svoje soutěžní představení šest loutkohereckých souborů (dva z Brna, po jednom z Kroměříže, Krucemburku, Vyškova a my) a tři soubory se zúčastnili se svou inscenací mimo soutěž. Velmi jsme si tento výlet s loutkami užili. Ale je škoda, že Třebíč nedisponuje klasickým loutkovým divadlem (kukátkového typu), tudíž je pro klasická marionetová divadla velmi složité tam svoji pohádku odehrát, což se podepsalo bohužel i na našem představení. Ale i tak jsme pohádku odehráli se ctí a před plným hledištěm spokojených dětí. Odezvy na naše představení byly vesměs příznivé, v rozborovém semináři nám porota sdělila své připomínky a podněty pro další inscenace. Z řad diváků a ostatních účastníků festivalu jsme si vyslechli chválu na naše „mluviče“ a „vodiče“. Bohužel kvůli bohatému programu jsme letos museli vynechat každoroční festival v Humpolci „Humpolecká marioneta“.

Letošní sezóna byla velmi nabitá a pestrá. Úprava pohádky Adámek mezi broučky na velký sál byla náročná, hlavně časově a technicky. Účast na festivalu nás stála také spoustu času na přípravu a zkoušení. Ale všechnu námahu nám vynahradily spokojené tváře dětí, které na naše představení během sezóny dorazily. A jsme obzvlášť rádi, že jich je každým rokem víc a víc. Letos si k nám našlo cestu přes 1500 diváků. Jsme velmi hrdí, že tím co děláme, předáváme něco dalším generacím, snažíme se v dětech něco rozvíjet (hodnoty, fantazii, atd.). Není snadné předat něco z tradic a folkloru pro děti přijatelným způsobem, ale dle zpětné vazby od dětí se nám to snad i daří. A dětská rozzářená očička a úsměv na rtech je pro nás největší odměnou.

Během této sezóny pro Vás pohádky připravovali Vladimír Mikysek, Kateřina Maloušková, Lenka Maloušková, Lucie Augustová, Radka Jiříčková, Václav Slabý, Zdeněk Svoboda, Martina Bradáčová, Lucie Pantůčková, Marie Doležalová, Pavla Kravalová, Jakub Sedlák, Jan Kratochvíl, Jan Smrčka, Jana Stoklasová, Pavel Pařízek, Zdeňka Maloušková, Filip Bajer, Věra Hugová, Aleš Pól a Josef Marek. Já jim osobně musím velmi poděkovat za práci a úsilí, které pro děti dělají ve svém volném čase dobrovolně a bez jakékoliv odměny. Děkuji také za spolupráci řediteli Jupiter clubu a jeho zaměstnancům, jmenovitě Hance Svobodové, Zuzaně Herodesové a Jiřímu Kubišovi.

Na závěr bych ráda zmínila dvě velká jubilea našich dlouholetých členů. Náš zvukař, osvětlovač a jeden z nejdůležitějších součástí souboru Vladimír Mikysek oslavil v březnu již 60. narozeniny. Je neuvěřitelné, že v loutkovém divadle působí nepřetržitě již 52 let. Druhým jubilantem je pan Zdeněk Svoboda, který oslavil 85. narozeniny. Ten působí v loutkovém divadle 22 let a v letech 2000 – 2010 byl principálem zdejšího loutkohereckého souboru. Oběma pánům přeji za celé loutkové divadlo spoustu zdraví, spokojenosti a hlavně chuti pokračovat s loutkami i nadále. 

Za loutkoherecký soubor Kateřina Maloušková